Menu główne:
Piestrzenica kasztanowata
Grzyb trujący!
Wytwarza owocniki wiosną. Często bywa mylona z jadalną piestrzenicą olbrzymią.
Spotyka się ją dość rzadko, ale kiedy już ją widzimy, to rośnie w grupie.
Podgrzybek brunatny
Jest dość często spotykanym grzybem w polskich lasach -
Gołąbek wyborny (gołąbek jadalny)
Jest to pospolity, jadalny grzyb. Ma pod kapeluszem "blaszki". Rośnie od wczesnego lata do jesieni, w lasach iglastych i liściastych. Posiada charakterystyczny, oleisty zapach i łagodny, orzechowy smak. Niestety, łatwo go pomylić z gołąbkiem wymiotnym, buczynowym lub ceglastoczerwonym (są to grzyby trujące!).
Czubajka czerwieniejąca
Jest to pospolity, jadalny grzyb. Wyrasta od lata do jesieni, głównie w lasach. Czubajka czerwieniejąca różni się od czubajki kanii tym, że nie ma zygzakowatego wzorka na trzonia. Po uszkodzeniu czerwienieje, a następnie brązowieje.