Grzyby - Brudzeński Park Krajobrazowy

Idź do spisu treści

Menu główne:

Grzyby

Obserwacje

Piestrzenica kasztanowata
Grzyb trujący!
Wytwarza owocniki wiosną. Często bywa mylona z jadalną piestrzenicą olbrzymią.
Spotyka się ją dość rzadko, ale kiedy już ją widzimy, to rośnie w grupie.




Podgrzybek brunatny
Jest dość często spotykanym grzybem w polskich lasach - zarówno iglastych, jak i liściastych. Wyrasta od lata do jesieni, zwykle w mchu, na glebach piaszczystych i podmokłych.  Charakteryzuje się "siateczką" pod kapelszem. Jest jadalny i wysoko ceniony.

Gołąbek wyborny (gołąbek jadalny)
Jest to pospolity, jadalny grzyb. Ma pod kapeluszem "blaszki". Rośnie od wczesnego lata do jesieni, w lasach iglastych i liściastych. Posiada charakterystyczny, oleisty zapach i łagodny, orzechowy smak. Niestety, łatwo go pomylić z gołąbkiem wymiotnym, buczynowym lub ceglastoczerwonym (są to grzyby trujące!).

Czubajka czerwieniejąca
Jest to pospolity, jadalny grzyb. Wyrasta od lata do jesieni, głównie w lasach. Czubajka czerwieniejąca różni się od czubajki kanii tym, że nie ma zygzakowatego wzorka na trzonia. Po uszkodzeniu czerwienieje, a następnie brązowieje.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego